Erasmus+KA1 2023–2024


Logo Erasmus +

Projekt Erasmus+ KA1 – Vzdělávací mobilita jednotlivců

Název projektu: GPS – Gymnázium Sušice posouvá hranice

Realizace projektových aktivit: 2023–2024

Po období uzavření Evropy způsobené pandemií COVID-19 jsme chtěli navázat na předchozí aktivity naší školy s mezinárodním přesahem. Náhlé zrušení těchto aktivit z našeho vzdělávacího plánu, se u žáků i pracovníků znatelně promítlo na motivaci a zapojení nejen ke studiu a sebevzdělávání, ale i do společenského života. Tento projekt reagoval na potřeby žáků a učitelů znovu objevit chuť a elán do procesu vzdělávání a opět nalézt skrytý potenciál každého jednoho účastníka.

Projektem chceme otevřít možnosti seberealizace jednotlivce, přeshraniční spolupráce a partnerství, které naše moderní doba nabízí. Tím žákům umožnit získávat nové znalosti a dovednosti, učitelům umožnit rozvíjet své profesní kompetence a oběma těmto skupinám opět pomoci cítit se více součástí Evropy.

V průběhu projektového období jsme uskutečnili čtyři skupinové mobility žáků do Irska, Německa, Slovenska a Finska ve spolupráci se středními školami v daných lokalitách. Každá mobilita měla jiné předmětové zaměření a žáci se věnovali rozdílným tématům. Další z aktivit projektu byly strukturované kurzy pro 6 zaměstnanců naší školy z toho 4 pedagogy a 2 administrativní pracovnice, které byly zaměřené na rozvoj jejich profesních kompetencí. Všechny aktivity přinesly nové typy spolupráce na pracovní i přátelské úrovni.




Skupinové mobility žáků:

IRSKO (2.–9. května 2023)

Po stopách leprikonů a sv. Patrika – mobilita jazykově-společenskovědní

IrskoTouto mobilitou jsme žákům zprostředkovali autentický zážitek z anglicky mluvící země. Irsko je významnou anglicky mluvící zemí v Evropské unii, kterou si většina žáků spojí pouze se svátkem sv. Patrika a zelenou barvou. Ve spolupráci s místní hostitelskou školou byl uspořádán projektový den zaměřený na slavnou irskou kulturu zahrnující literaturu, hudbu a film. Významným tématem, kterému jsme se v rámci mobility věnovali jsou přetrvávající náboženské rozdíly vedoucí v historii k rozdělení ostrova. Účastníci mobility okusili rozdíly mezi irskou a britskou angličtinou při komunikaci s vrstevníky z hostitelské školy a v každodenních situacích, např. v obchodě, v kavárně a na ulici. V následujícím školním roce chceme rozšířit maturitní okruh reálií anglicky mluvících zemí právě o Irsko. Výstupy z této mobility, které zpracují sami žáci, budou sloužit jako předloha pro toto maturitní téma.





NĚMECKO (16.–21. října 2023)

NěmeckoV rámci této mobility se vydali studenti našeho gymnázia na šestidenní pobyt za poznáním kultury a historie Bavorska a jeho hlavního města Mnichova, plného krásných historických budov, galerií, muzeí, úzkých uliček a parků. Zaměřili jsme se na témata a období spojená s historií naší země. Návštěva hostitelského gymnázia byla jednou z nejzajímavějších částí našeho projektu. Měli jsme možnost nahlédnout do každodenního života studentů v Mnichově a porovnat ho s naším. Bylo zajímavé sledovat, jak se naše dvě kultury prolínají, jaké jsou podobnosti a rozdíly ve výuce, zkouškách a přístupu k vzdělání. V rámci dopolední návštěvy ve výuce jsme mohli navázat vztahy s německými studenty, vyměnit si kontakty a plánovat budoucí setkání. Zúčastnili jsme se též sportovního odpoledne, kde si naši studenti mohli zahrát hry podobné našim. Místní studenti byli velmi přátelští a ochotní nám pomoci s těžkostmi jazyka. Naši studenti tak okusili rozdíly mezi spisovnou němčinou, kterou se učí ve škole, a bavorským dialektem. Výstupy z této mobility si studenti zpracují a použijí následně v rámci maturitních témat.




SLOVENSKO (7.–16. dubna 2024)

NěmeckoPo stopách západních Slovanů – mobilita jazykově-literárně-historická

Mezi západoslovanské jazyky patří kromě češtiny i slovenština a polština. Účastníci této mobility se vydali po stopách západních Slovanů s cílem zjistit, co mají naše jazyky společného. Objevovali historické památky slovensko-polského pomezí a seznámili se s literaturou Slovenska a Polska. Projektový den se slovenskou školou byl zaměřen na slovanské jazyky a literaturu. Mobilita s hlavním cílem a konáním aktivit na Slovensku se rozšířila o sousední Polsko, kam jsme podnikli jednodenní exkurzi do bývalého koncentračního tábora Osvětim a hlavního města polské kultury Krakova.





FINSKO (17.–24. dubna 2024)

FinskoPo stopách přírodní diverzity a ekologicky udržitelné společnosti – mobilita zeměpisno-přírodovědná s přesahem průřezového tématu ekologie

Finsko představuje Mekku moderního vzdělávání. V této mobilitě byla klíčová návštěva hostitelské školy ve vyučovacím procesu, při které jsme se věnovali enviromentální tématům. Studenti se nejen seznámili s modelem finské výuky na stínovaných hodinách, ale měli možnost zapojit se do jeho procesu při společných aktivitách. Tato země je také proslulá svým přístupem k ochraně životního prostředí. Právě téma ekologie a udržitelnost, kterým je v českém školství věnováno málo prostoru, byly hlavním tématem našeho společného projektového dne. Ve spolupráci s hostitelskou školou jsme podnikli exkurze do zeměpisně a přírodně významných lokalit.